Meta a primit o amendă record de peste un milion de euro: datele tale personale, în pericol
Proprietarul Facebook, Meta, a fost lovit cu o amendă record de 1,2 miliarde de euro (1,3 miliarde de dolari) de către autoritatea de reglementare a confidențialității din Uniunea Europeană pentru gestionarea informațiilor despre utilizatori și i s-au acordat cinci luni pentru a opri transferul datelor utilizatorilor în Statele Unite.
Amenda, impusă de Comisarul pentru Protecția Datelor (DPC) din Irlanda, a venit după ce Meta a continuat să transfere date, dincolo de o hotărâre a instanței UE din 2020 care a invalidat un pact de transfer de date UE-SUA, scrie Metro.co.uk.
Meta are probleme
Amenda de un miliard de lire depășește valoarea record anterioară a unei amenzi UE pentru confidențialitate de 746 de milioane de euro acordată de Luxemburg către Amazon, în 2021.
Meta a spus într-o declarație că va face recurs împotriva deciziei, inclusiv a amendei „nejustificate și inutile”, care creează un precedent periculos pentru nenumărate alte companii. De asemenea, va solicita suspendarea ordonanțelor de suspendare în instanțe.
Gigantul rețelelor sociale a reiterat că se așteaptă ca un nou pact care să faciliteze transferul în siguranță al datelor personale ale cetățenilor UE către Statele Unite să fie pe deplin implementat înainte de a suspenda transferurile.
„Fără capacitatea de a transfera date peste granițe, internetul riscă să fie divizat în silozuri naționale și regionale”, a spus Meta.
Gigantul rețelelor de socializare a avertizat anterior că nu va putea opera în Europa dacă DPC-ul irlandez susține decizia de a-l împiedica să canalizeze datele personale ale cetățenilor europeni, dincolo de Atlantic, către SUA.
DPC a declarat în martie că oficialii UE și SUA speră că noul cadru de protecție a datelor – convenit de Bruxelles și Washington în martie 2022 – poate fi gata până în iulie. Instanța supremă a Europei, Curtea Europeană de Justiție, a anulat cele două pacte anterioare din cauza preocupărilor legate de supravegherea SUA.
Schrems, militantul austriac pentru confidențialitate, a declarat că planurile Meta de a se baza pe noul acord pentru transferuri în viitor este puțin probabil să fie o soluție permanentă.
„După părerea mea, noul acord are probabil 10% șanse să nu fie ucis de CJUE (Curtea de Justiție a UE). Dacă nu se remediază legile de supraveghere din SUA, Meta va trebui probabil să păstreze datele UE în UE”, a spus el într-un comunicat.